BEL NU

Salmonella bestrijding

Salmonella is een bacterie die aanwezig kan zijn in de verschillende soorten pluimvee. Een Salmonellabesmetting, met name met Salmonella Enteritidis (S.E.), kan bij zeer jonge kuikens ernstige ziekteverschijnselen en zelfs sterfte veroorzaken. Oudere dieren blijven na besmetting vaak symptoomloze dragers (besmet zonder ziekteverschijnselen). De belangrijkste reden om Salmonella bij pluimvee te bestrijden is de ziekte die de bacterie bij de mens veroorzaakt, bijvoorbeeld na consumptie van besmette eieren of besmet (en onvoldoende verhit) vlees.

Salmonella besmettingen

De besmetting treedt meestal oraal (via de bek) op, door het oppikken van besmet materiaal (stof, mest, voer). Salmonella’s kunnen op veel manieren een stal binnenkomen. De belangrijkste besmettingsbronnen zijn mensen (mest- of stofdeeltjes op kleding, onder schoenen, in het haar, etc.), ongedierte (muizen staan op nummer 1, maar ook bijvoorbeeld katten, honden, piepschuimkevers (Alphitobius diaperinus) of rode bloedluizen (Dermanyssus gallinae) kunnen besmet zijn), voer en (niet gereinigd en gedesinfecteerde) gebruiksmateriaal, zoals gereedschappen, eiertrays, kratten, containers, enz.

Specifieke aandachtspunten voor reiniging en ontsmettingen zijn voersysteem (van silo tot en met voergoot), keerkleppen, ventilatieopeningen, kabelgoten, waterleidingen (biofilms), naden en kieren en voorruimten. Ook het erf kan met Salmonella besmet zijn. Het is aan te raden (en in sommige gevallen zelfs verplicht) om na reiniging en desinfectie te controleren op aanwezigheid van Salmonella en indien nodig de reiniging en desinfectie te herhalen.

Maak een afspraak met onze specialist

Wilt u meer te weten over onze salmonella bestrijding? Of wilt u direct ons specialisme inschakelen voor hulp? Dan kunt u contact met ons opnemen via 0318-253044, mail naar info@loedeman-ongediertebestrijding.nl of laat een bericht achter op ons online contactformulier. U kunt dan rekenen op ons vakmanschap tijdens de gewenste salmonella bestrijding.